Kopriva (žara) je vrsta
samonikle jestive biljke, koja raste na zapuštenim mjestima kao korov. Listovi
peteljke su pokriveni žarnicama, zbog toga je jako neugodno dodirnuti ili ubrati, jer izliju oštar sok na kožu (
osjećaj žarenja, peckanja ). Koprivu
su koristili stari Rimljani kao hranu i lijek. U germanskoj mitologiji kopriva
je bila simbol Boga munje. Međutim, kopriva
spada u grupu izuzetno ljekovitih
biljaka. Pri liječenju se upotrebljava korijen, list i sjeme.
Ljekovita svojstva
Kopriva poboljšava rad probavnog sustava. Sadrži: kalcij, kalij, željezo, fosfor, vitamine C i
A, i organske kiseline. U koprivi
se nalaze flavonoidi koji dobro
djeluju na cjelokupan rad organizma. Ekstrakt
korijena koprive koristi se protiv
opadanja kose. Kopriva se priprema kao čaj, sok i sirup te se često
koristi u kuhinji. Djeluje kao diuretik
i antihemoragik. Može se koristiti za pripremanje raznih jela, pa čak i kao začin.
Čaj od koprive
Jednu čajnu žlicu preliti sa 2 dcl prokuhane vode. Odložiti da
stoji 5-10 minuta, i onda piti.
Najbolje ga je konzumirati u proljeće,
kod stanja općeg zamora,
iscrpljenosti, te kod infekcija urinarnog trakta i problema s prostatom.