Kopriva


Kopriva (žara) je vrsta samonikle jestive biljke, koja raste na zapuštenim mjestima kao korov. Listovi peteljke su pokriveni žarnicama, zbog toga je jako neugodno dodirnuti ili ubrati, jer izliju oštar sok na kožu ( osjećaj žarenja, peckanja ). Koprivu su koristili stari Rimljani kao hranu i lijek. U germanskoj mitologiji kopriva je bila simbol Boga munje. Međutim, kopriva spada u grupu izuzetno ljekovitih biljaka. Pri liječenju se upotrebljava korijen, list i sjeme.

Ljekovita svojstva
Kopriva poboljšava rad probavnog sustava. Sadrži: kalcij, kalij, željezo, fosfor, vitamine C i A, i organske kiseline. U koprivi se nalaze flavonoidi koji dobro djeluju na cjelokupan rad organizma. Ekstrakt korijena koprive koristi se protiv opadanja kose. Kopriva se priprema kao čaj, sok i sirup te se često koristi u kuhinji. Djeluje kao diuretik i antihemoragik. Može se koristiti za pripremanje raznih jela, pa čak i kao začin.

Čaj od koprive
Jednu čajnu žlicu preliti sa 2 dcl prokuhane vode. Odložiti da stoji 5-10 minuta, i onda piti. Najbolje ga je konzumirati u proljeće, kod stanja općeg zamora, iscrpljenosti, te kod infekcija urinarnog trakta i problema s prostatom.