U kategoriju čudotvornih napitaka se smjestio jabučni ocat. Iako se odavno
koristi u prehrani, danas se najviše veže uz zdrav način prehrane.
Začinjavanje salata pribjegava otmjenom acetu balzamiku. Jabučni ocat
nastaje iz soka prešanih jabuka, vrenjem uzrokovano ocetnim bakterijama.
Zahvaljujući prirodnom procesu nastaju neke važne bio tvari: tanini, bioflavonoidi, te neke organske kiseline
kojih nema u samim plodovima.
Jabučni ocat sadrži i kalij koji
je vrlo važan za normalan razvoj organizma.
Djelotvornost jabučnog octa najviše je izražena kod problema s tjelesnom
težinom ('to
pi masnoće'), a djelotvoran je u prevenciji artristisa i
osteoporoze.
Jabučni ocat može se koristiti i za dezinfekciju usne šupljine (žlica octa u
pola čaše vode može poslužiti dobro kao vodica za ispiranje usta), a jednako
tako i može poslužiti u kupki za stopala ili cijelo tijelo, gdje djeluje
dezinficirajuće i omekšava kožu.