Jabučni ocat

U kategoriju čudotvornih napitaka se smjestio jabučni ocat. Iako se odavno koristi u prehrani, danas se najviše veže uz zdrav način prehrane. Začinjavanje salata pribjegava otmjenom acetu balzamiku. Jabučni ocat nastaje iz soka prešanih jabuka, vrenjem uzrokovano ocetnim bakterijama. Zahvaljujući prirodnom procesu nastaju neke važne bio tvari: tanini, bioflavonoidi, te neke organske kiseline kojih nema u samim plodovima.

Jabučni ocat sadrži i kalij koji je vrlo važan za normalan razvoj organizma.

Djelotvornost jabučnog octa najviše je izražena kod problema s tjelesnom težinom ('to
pi masnoće'), a djelotvoran je u prevenciji artristisa i osteoporoze.

Jabučni ocat može se koristiti i za dezinfekciju usne šupljine (žlica octa u pola čaše vode može poslužiti dobro kao vodica za ispiranje usta), a jednako tako i može poslužiti u kupki za stopala ili cijelo tijelo, gdje djeluje dezinficirajuće i omekšava kožu.