Fitoterapija


Pridružite nam se na predavanju "Fitoterapija - liječenje biljem" u subotu 02.06. u terminu od 09-12h na adresi B. Magovca 68.

1. Što je fitoterapija?
2. Odnos suvremene medicine prema fitoterapiji
3. Tradicionalno liječenje biljem
4. Način prezentiranja djelovanja pojedinih biljaka u prodajnim kampanjama - koliko ste čajnih mješavina za mršavljenje isprobali?!
5. Prednosti i opasnosti samostalne kućne izrade ljekovitih pripravaka
6. Sezonska tema: Koje prirodne preparate preporučiti za zaštitu od jakog sunca

Podijelite s nama vaša iskustva, isprobajte domaće ljekovite pripravke i ponesite sa sobom nove spoznaje.

 

Ljudi su još od davnina tražili u prirodi lijekove za tegobe koje su imali. U svim drevnim kulturama biljke su, osim prehrambene, imale i znatnu terapeutsku vrijednost.


Kroz povijest se znanje o biljkama i njihovoj primjeni kontinuirano proširivalo, tako da do danas postoji već mnoštvo podataka o ljekovitim svojstvima pojedinih biljaka i liječenju biljem općenito. U vezi mnogih prirodnih lijekova već su izvršene znanstvene studije, te su na taj način djelovanja mnogih biljaka i znanstveno potvrđena.

Ljekovito bilje ne može u svim segmentima konkurirati umjetnim /sintetskim/ proizvodima farmaceutske industrije, ali u mnogo čemu može pomoći, naročito preventivno, te vrlo često predstavlja zdraviju i jeftiniju alternativu.

Ipak, važno je spomenuti da ljekoviti biljni pripravci mogu imati štetne učinke ukoliko se konzumiraju u prekomjernim količinama ili na neadekvatan način, pa je dobro upoznati svojstva biljaka koje se koriste.