Zeleni kašasti sokovi


1. Zeleni kašasti sokovi su vrlo hranjivi. Pripremaju se od svježeg voća i zelenja u raznim varijantama i puni su minerala, vitamina i ostalih vrijednih sastojaka koji su sačuvani u soku jer se namirnice ne obrađuju termički. Preporuka je da se započne sa 60% zrelog, po mogućnosti organski uzgojenog voća pomiješanog sa 40% organski uzgojenog zelenja, te da se udio zelenja postupno povećava dok se ne postigne omjer 60% prema 40% u korist zelenja.

2. Zeleni kašasti sokovi su, za razliku od bistrih, kompletna hrana, budući da još uvijek sadrže celulozna vlakna. Tijelo ih ne probavlja i ne apsorbira, ali nasuprot mišljenju pobornika bistrih sokova, koji vlakna smatraju beskorisnim i opterećujućim za probavu, ona su posebno korisna jer normaliziraju rad crijeva u slučajevima usporene ili loše probave, pospješuju čišćenje crijeva, smanjujući mogućnost zadržavanja loših bakterija u crijevima, te smanjuju razinu lošeg kolesterola i šećera u krvi. Prevelika količina vlakana može izazvati nadutost i grčeve, što se može regulirati i spriječiti dostatnom konzumacijom vode. U kašastim sokovima taj problem nije prisutan upravo zbog dostatne količine tekućine koju sadrže sokovi.

3. Zeleni kašasti sokovi su lako probavljivi bez obzira na prisutnost celuloznih vlakana. Usitnjavanjem zelenja i voća u mikseru razbijaju se opne biljnih stanica, što našem organizmu olakšava probavljanje i apsorpciju vrijednih hranjivih sastojaka.Prednost zelenih kašastih sokova je osjećaj zasićenosti i sporije probavljanje, u odnosu na bistre sokove, što spriječava potrebu za prekomjernom konzumacijom hrane, a rezultat toga je pravilno i prirodno reguliranje tjelesne težine.

4. Zeleni kašasti sokovi su ukusna i nadasve zdrava hrana, primjerena svakoj životnoj dobi. Mnoge ljude odbija okus svježeg zelenja, no u zelenim kašastim sokovima, u kojima se kombinira voće i zelenje,  prevladava voćni okus, dok mu zelenje predstavlja ravnotežu dodaje pikantnu notu.

5. Zeleni su kašasti sokovi bogati klorofilom. Molekula klorofila veoma je slična molekuli ljudske krvi. Prema učenju dr.Ann VVigmore, uzimanje klorofila putem zelenih kašastih sokova ravno je primanju transfuzije zdrave krvi: Mnogi ljudi ne jedu dovoljno zelenja, čak ni oni koji su na režimu sirove prehrane.

6. Uzimanjem zelenja u obliku zelenih kašastih sokova uvelike ćete smanjiti dnevni unos masnoća i soli u organizam.

7. Zelene kašaste sokove vole djeca svih uzrasta, čak i ona najmanja, od šest mjeseci naviše. Udio kašastih sokova u dječjoj prehrani treba postupno povećavati kako bi se organizam dojenčeta ili djeteta naviknuo na veći postotak teže probavljivih tvari u tekućem obliku.

8. Priprema zelenih kašastih sokova je jednostavna i ne zahtijeva puno čišćenja. Po tome se razlikuje od pripreme rijetkih sokova koja zahtijeva puno vremena i nakon koje ostaje mnogo otpada, što cijelu stvar dodatno poskupljuje. Mnogi ljudi prestanu redovno piti rijetki sok od zelenja upravo iz tih razloga. Za pripremu jedne šalice zelenog kašastog soka treba manje od pet minuta, uključivši i čišćenje.

9. Redovitim pijenjem zelenih kašastih sokova razvit ćete naviku da jedete zelenje. Nakon nekoliko tjedana konzumiranja zelenih kašastih sokova većina ljudi počinje osjećati potrebu za zelenjem i u njemu sve više uživaju.

10. Premda su uvijek najbolji svježi, zeleni se kašasti sokovi na niskoj temperaturi mogu držati i do tri dana, što vam može dobro doći ako ste na poslu ili na putu.