PROPOLIS













Stoljećima se propolis spominje kao sredstvo za jačanje imunološkog sustava. Novija istraživanja nedvojbeno potvrđuju takva tradicionalna iskustva (1). Rezultati ukazuju da propolis pojačava imunološke mehanizme za proizvodnju specifičnih i nespecifičnih obrambenih tvari kojima se suprostavlja uzročniku bolesti i spriječava njeno napredovanje, neovisno o urođenim i stečenim imunološkim kapacitetima. Stručno se takav učinak definira kao imunomodulacijsko ili imunoregulacijsko djelovanje, a popularno kao jačanje imunološkog sustava.

Dokazano je da propolis in vitro spriječava rast bakterija ne dozvoljavajući dijeljenje bakterijskih stanica (2). Ali propolis in vivo (u organizmu), potiče imunološki sustav na proizvodnju specifičnih i nespecifičnih tvari iz makrofaga koji zaustavljaju bolest, čak u slučajevima kada in vitro propolis na neke bakterije ne djeluje (3,4). Zato je kod bakterijskih upala, efikasnije djelovanje antibiotika u kombinaciji s propolisom, nego samog antibiotika (5,6).

Kod virusnih bolesti propolis direktno djeluje na viruse ne dozvoljavajući njihovo razmnožavanje, a istovremeno potiče imunološki sustav na ubrzanu proizvodnju protutijela (7,8,9,10,11).
Kod tumorskih bolesti potiče imunološki sustav na pojačanu aktivnost killer-stanica i drugih specifičnih i nespecifični obrambenih tvari, a istovremeno pokreće mehanizam smrti tumorskih stanica (1,12). Njegova antimetastatska svojstva također su vezana za imunološku aktivnost (13).

Zaštitno djelovanje propolisa kod radioaktivnog zračenja manifestira se stimulacijom makrofaga na proizvodnju interferona i specifičnih citokina što ukazuje na imunološku reakciju organizma (14).
Kod nekih parazita koji izazivaju upalu crijeva, prevencija propolisom značajno smiruje upalni proces što se može pripisati povećanoj količini interferona u krvi. Zato je kombinacija lijeka (antiprotozoik) i propolisa efikasnija, nego djelovanje pojedinačnih terapeutika (15).

Istraživanjem genskom metodom DNK čipova u Institutu “Ruđer Bošković” u Zagrebu dokazano je da sve štetne tvari (kancerogeni, otrovi, slobodni radikali, polutanti) unijete ili stvorene u organizmu, nativni propolis različitim mehanizmima eliminira i popravlja oštećenja u stanici. Odlična višegodišnja iskustva u zaštiti zdravlja s nativnim propolisom samo potvrđuju znanstvene činjenice.


Ulje origana - prirodni antibiotik




Ulje dobiveno iz lišća origana sadrži ljekoviti sastojak carvacrol, koji posjeduje nevjerojatna antibakterijska svojstva.
Istraživanja univerziteta Georgetown su pokazala da se ulje origana  bori sa infekcijama „sa istom učinkovitošću kao i klasični antibiotici“.

Čak i mala doza ulja origana bila je efikasna protiv Stafilokoka i po svojim antibakterijskim svojstvima mogla se usporediti sa konvencionalnim antibioticima streptomicinom, penicilinom i vankomicinom.


Daljnja istraživanja su potvrdila, da između ostalih prirodnih ulja, samo ulje origana ima jako djelovanje na uobičajene patogene bakterije, kao što su Stafilokok, E-coli i listerija.
Britanski znanstvenici su potvrdili da je ulje origana učinkovito protiv 25 različitih bakterija. Klinička istraživanja u Italiji su pokazala da se ulje origana može koristiti za uništavanje crijevnih parazita.
Broj dokaza o ljekovitim svojstvima ulja origana stalno raste. Između 52 testirane biljke, samo je ulje origana djelovalo na Candidu Albicans, E-coli, Salmonellu i Pseudomonas aeruginosa. Pseudomonas je vrsta bakterije, koju je posebno teško liječiti, jer se razvila u vrste, koje su imune na antibiotike.
Nedavna izvješća pokazuju, da carvacrol, koji sadrži ulje origana, ubija spore bakterija Bacillus cereus i Bacillus anthracis.


Od svih vrsta origana, kojih ima 50-ak, najcjenjeniji je divlji origano, koji se ne može kultivirati i uzgajati.
Od tih 50 vrsta origana, 30 raste u Turskoj, od kojih je 15 endemskih (uspjevaju samo u Turskoj).

Najljekovitije vrste su: Origanum Vulgare, Origanum Onites i Origanum Minutiflorum.
Origanum Vulgare i Origanum Onites sadrže 30-60% karvakrola, dok Origanum Minutiflorum sadrži čak 80-90% ovog aktivnog sastojka. Zbog visokog sadržaja karvakrola od Origanum Minutiflorum se najčešće i pravi ljekovito ulje.


*** Članak prenesen iz: Alternativa za Vas


Jabučni ocat

U kategoriju čudotvornih napitaka se smjestio jabučni ocat. Iako se odavno koristi u prehrani, danas se najviše veže uz zdrav način prehrane. Začinjavanje salata pribjegava otmjenom acetu balzamiku. Jabučni ocat nastaje iz soka prešanih jabuka, vrenjem uzrokovano ocetnim bakterijama. Zahvaljujući prirodnom procesu nastaju neke važne bio tvari: tanini, bioflavonoidi, te neke organske kiseline kojih nema u samim plodovima.

Jabučni ocat sadrži i kalij koji je vrlo važan za normalan razvoj organizma.

Djelotvornost jabučnog octa najviše je izražena kod problema s tjelesnom težinom ('to
pi masnoće'), a djelotvoran je u prevenciji artristisa i osteoporoze.

Jabučni ocat može se koristiti i za dezinfekciju usne šupljine (žlica octa u pola čaše vode može poslužiti dobro kao vodica za ispiranje usta), a jednako tako i može poslužiti u kupki za stopala ili cijelo tijelo, gdje djeluje dezinficirajuće i omekšava kožu.




Kopriva


Kopriva (žara) je vrsta samonikle jestive biljke, koja raste na zapuštenim mjestima kao korov. Listovi peteljke su pokriveni žarnicama, zbog toga je jako neugodno dodirnuti ili ubrati, jer izliju oštar sok na kožu ( osjećaj žarenja, peckanja ). Koprivu su koristili stari Rimljani kao hranu i lijek. U germanskoj mitologiji kopriva je bila simbol Boga munje. Međutim, kopriva spada u grupu izuzetno ljekovitih biljaka. Pri liječenju se upotrebljava korijen, list i sjeme.

Ljekovita svojstva
Kopriva poboljšava rad probavnog sustava. Sadrži: kalcij, kalij, željezo, fosfor, vitamine C i A, i organske kiseline. U koprivi se nalaze flavonoidi koji dobro djeluju na cjelokupan rad organizma. Ekstrakt korijena koprive koristi se protiv opadanja kose. Kopriva se priprema kao čaj, sok i sirup te se često koristi u kuhinji. Djeluje kao diuretik i antihemoragik. Može se koristiti za pripremanje raznih jela, pa čak i kao začin.

Čaj od koprive
Jednu čajnu žlicu preliti sa 2 dcl prokuhane vode. Odložiti da stoji 5-10 minuta, i onda piti. Najbolje ga je konzumirati u proljeće, kod stanja općeg zamora, iscrpljenosti, te kod infekcija urinarnog trakta i problema s prostatom.


Zeleni čaj


Još su u drevnoj Kini koristili zeleni čaj u medicinske svrhe kako bi liječili glavobolje i depresije. Otkrio ga je kineski car Shen Nung. Nastao je od biljke Camellie sinensis kao i bijeli i crni čaj, no ipak se od njih razlikuje prema načinu pripreme i obrade lišća. Zeleni čaj se nakon branja obrađuje pod vodenom parom ili se prži u tavi čime se sprečavaju oksidativne promjene u lišću. Na taj način zeleni čaj zadržava boju i ne dolazi do gubitka enzima i ostalih povoljnih sastojaka.


Sadrži preko 300 poznatih spjeva od kojih je najpoznatiji alkaloid kofein koji mu daje stimulirajuće svojstvo, uz manje količine ostalih ksantanskih alkaloida (teofilin, teobromin, dimetilksantin, ksantin i adenin). Kofein je prisutan u količini od 1-5 % . Osim toga sadrži i šest osnovnih polifenola, fitokemikalija sa svojstvima antioksidansa koji mu daju karakterističan, pomalo gorak okus, od kojih su najznačajniji katehini. Najaktivniji i najviše istražen katehin zelenog čaja je EGCG (Epigallocatechin gallate) koji može neutralizirati protein koji u spermijima služi kao vektor za prijenos virusa tijekom spolnog odnosa.

Šalica čaja sadrži oko 50-100 mg kofeina i 300-400 mg polifenola. Zeleni je čaj bogat i vitaminima B skupine i askorbinskom kiselinom te eteričnim uljem, proteinima, klorofilom, organskim kiselinama, aminokiselinama od kojih valja izdvojiti teanin. Kao važan spoj, teanin utječe na povećanje dopamina koji utječe na emocije u mozgu čije se povećanje doživljava kao ugoda.

Učinak zelenog čaja
Za antioksidativni učinak čaja zaslužni su kofeini i polifenoli time što utječu na povećanje aktivnosti enzima i detoksikacijske procese u tankom crijevu, jetri i plućima te sprječavaju djelovanje enzima urokinaze koji hrani kancerogene stanice u organizmu.
Osim toga, katehin, kao važan sastojak zelenog čaja smanjuje apsorpciju kolesterola u probavnom sustavu. Ujedno pomaže i kod Chronove bolesti te jača imunitet cjelokupnog organizma. Zeleni se čaj povezuje i s ubrzanim metabolizmom i bržim sagorijevanjem masti. Kao najjači učinak zelenog čaja navodi se zaštitni učinak čaja na rizik razvoja karcinoma probavnog sustava. Zbog svog antibakteriološkog djelovanja, pomaže u spriječavanju karijesa i kvarenja zuba. Važnu ulogu ima u borbi protiv akni time što olakšava probavu i pomaže detoksikaciju organizma što uvelike pomaže u samom sprječavanju nastanka akni.
Preporučeni dnevni unos zelenog čaja iznosi 1200 mililitara (5 do 6 šalica). Kao negativni učinak zelenog čaja znanstvenici navode jedino preveliku količinu kofeina što ukoliko konzumirate preporučene količine nije slučaj.

Čaj ili kava?
Kada je u samom čaju otkriven kofein, nazvan je tein, no budući da nema razlike između teina i kofeina u upotrebi je ostao naziv kofein. Kofein (kemijski naziv: 1, 3, 7 trimetilksantin) je alkaloid otkriven u 19. stoljeću, nema miris i gorkog je okusa. Izvor je antioksidanata, pokazuje diuretička svojstava te ubrzava metabolizam. Uz to djeluje i kao blagi laksativ.

Čaj sadrži 30% manje kofeina nego kava. Kofein u čaju nema negativnih utjecaja na srce i krvotok već pojačava protok krvi i izmjenu tvari u mozgu, dok su kod kave vidljive značajne promjene na tom polju Razgradnja kofeina u kavi vrši se već u samom želucu dok kofein iz čaja najvećim dijelom razgrađuje crijevni sok. Kofein iz kave stiže naglo u krvotok, dok taj proces kod čaja teče mirnije. Razlog tome je sporije primanje kofeina od strane tanina. Kofein iz kave djeluje već nakon 5 do 10 minuta, a nestaje za 30 minuta. Kod čaja se taj podatak razlikuje te djelovanje kofeina najveće je nakon 40 minuta, a nestaje nakon 70 minuta. Uz to, organske kiseline u kavi podižu razinu šećera u krvi te i inzulin koji stvara masnoće.

Konzumacija zelenog čaja

Važno je naglasiti da se zeleni čaj ne priprema s kipućom vodom (100C) nego s vodom temperature 70C (neke vrste s 90C) te da se ne drži u vrućoj vodi dulje od 3 minute. Na taj način od zelenog čaja uzimamo ono najbolje.

Fitoterapija


Pridružite nam se na predavanju "Fitoterapija - liječenje biljem" u subotu 02.06. u terminu od 09-12h na adresi B. Magovca 68.

1. Što je fitoterapija?
2. Odnos suvremene medicine prema fitoterapiji
3. Tradicionalno liječenje biljem
4. Način prezentiranja djelovanja pojedinih biljaka u prodajnim kampanjama - koliko ste čajnih mješavina za mršavljenje isprobali?!
5. Prednosti i opasnosti samostalne kućne izrade ljekovitih pripravaka
6. Sezonska tema: Koje prirodne preparate preporučiti za zaštitu od jakog sunca

Podijelite s nama vaša iskustva, isprobajte domaće ljekovite pripravke i ponesite sa sobom nove spoznaje.

 

Ljudi su još od davnina tražili u prirodi lijekove za tegobe koje su imali. U svim drevnim kulturama biljke su, osim prehrambene, imale i znatnu terapeutsku vrijednost.


Kroz povijest se znanje o biljkama i njihovoj primjeni kontinuirano proširivalo, tako da do danas postoji već mnoštvo podataka o ljekovitim svojstvima pojedinih biljaka i liječenju biljem općenito. U vezi mnogih prirodnih lijekova već su izvršene znanstvene studije, te su na taj način djelovanja mnogih biljaka i znanstveno potvrđena.

Ljekovito bilje ne može u svim segmentima konkurirati umjetnim /sintetskim/ proizvodima farmaceutske industrije, ali u mnogo čemu može pomoći, naročito preventivno, te vrlo često predstavlja zdraviju i jeftiniju alternativu.

Ipak, važno je spomenuti da ljekoviti biljni pripravci mogu imati štetne učinke ukoliko se konzumiraju u prekomjernim količinama ili na neadekvatan način, pa je dobro upoznati svojstva biljaka koje se koriste.


Čudesni balzam za ruke

Balzam za ruke i stopala

Otkrili smo da jedna naša članica ima odličan recept za balzam (melem) za ruke. Isprobali smo ga svi redom i priznajemo da ovakvo nešto zaista izlazi iz okvira onog što se nudi među proizvodima prirodne kozmetike.

Da je dotični balzam zaista vrhunski, potvrdio nam je i jedan gospodin koji se već godinama muči s ispucalom kožom i ranama na dlanovima, koji je koristio desetke specijalnih krema i masti bez ozbiljnijih rezultata. Kaže da je sada nakon dvije primjene doživio renesansu na rukama. (Nismo mu uspjeli snimiti dlanove prije primjene, pa da vidite što su rane na rukama!)

Balzam između ostalih sastojaka sadrži prirodni pčelinji vosak i ekstrakt nevena, a preporučuje se svima koji imaju problema s jako suhom i oštećenom kožom na rukama, stopalima i laktovima. Odličan je i za svakodnevnu zaštitu i njegu, a bez problema ga mogu koristiti i mame za njegu bebine guze ili bolnih bradavica.

A mi vam to donosimo jer je ZDRAVLJE naša misija, a naročito ako dolazi iz prirode i iz srca.